Fritidssysselsättning

Fritidssysselsättning


Många minnen finns från Valborgsmässofirandet, då byborna samlades på Lusthällan. Lärarinnan Edit Vahllund ledde vårsången som alla kände till. Senare i tiden flyttades majelden till Långberget, och där minns jag att tant Agda ledde vårsången. Där  kokades kaffe och vi barn drack mjölkchoklad och bullar och smörgås. Sedan företogs olika lekar bl a en lek som hette "Byta träd". Den var rysligt populär.


När det så blev dags att torka upp på gårdarna blev det "Kurragömma leken". Ofta höll vi till på Farbror Oskars gård där alla närvarande med glädje deltog. Man sprang och gömde sig långt ifrån gården, ibland ända intill Hemmyrodlingen, så det kunde ta lång tid att hitta alla deltagande.


Sommartid fanns flera lekar som som jag minns; sista paret ut, hök och duva och brännboll. För att inte glömma höstkvällarna då vi brukade spela hartsfiol runt byn. Poängen var att någon från huset sprang ut och försökte infånga någon av spelmännen. Gjordes det inte svalnade intresset för spelningen.


Fotboll var också ett stort intresse i byn. Ett år när Birger Königsson var ledare för fotbollsträningen fick vi en läderfotboll som var nött och sliten. Thurén gick då till skomakar Ekström för att få den lagaad. Ekström lagade då fotbollen och glad i hågen fick Thurén återväda till de väntade kamraterna.


Vintertid var det mest lekan inomhus, så som: Gömma nyckel, Blindbock, Packa pappas kappsäck, Denna ringen den ska vandra. Dessa lekar föekom vanligen vid julbjudningar.

Copyright © All Rights Reserved                                                           Kontakt: webmaster@ekorrtrask.se